Τα μαθήματά μας

Η Hatha Quiet Flow είναι μια πρωινή πρακτική ειδικά σχεδιασμένη για ομαλή ενεργοποίηση του σώματος και του νου.

Βασισμένη στα παραδοσιακά στοιχεία της Hatha Yoga και προσαρμοσμένη στις απαιτήσεις της σύγχρονης καθημερινότητας φροντίζει να “ξυπνήσει” το σώμα μέσα από ήπιες μεταβάσεις και αργό ρυθμό προσφέροντας μας την ευκαιρία της βαθιάς σύνδεσης με την δύναμή μας ώστε να διατηρήσουμε την ενέργειά μας ζωντανή για ολόκληρη την ημέρα όσο απαιτητικοί κι αν είναι οι ρυθμοί. Η πρακτική ολοκλήρωνεται με βαθιά χαλάρωση και απευθύνεται σε όλους ανεξαρτήτως εμπειρίας.

Η έννοια Ha αντιπροσωπεύει τον ήλιο και την αρσενική ενέργεια, ενώ η Tha τη σελήνη και αντίστοιχα τη θηλυκή ενέργεια.

Η πρακτική της Hatha αποτελεί τη βάση για τα περισσότερα συστήματα της yoga που γνωρίζουμε σήμερα καθώς οι ρίζες της μας μεταφέρουν πολλά χρόνια πίσω και στα βάθη της Ινδίας.

Έχει ως στόχο το πάντρεμα αλλά και την εξισορρόπηση των δύο ενεργειών, της αρσενικής που είναι θερμή, ενεργητική και συμπυκνωμένη και της θηλυκής που είναι ψυχρή, παθητική και διαχέεται και κατ΄επέκταση η μία συμπληρώνει με τρόπο ιερό την άλλη δημιουργώντας ισορροπία και στη καθημερινή μας ζωή.

H Vinyasa Flow είναι μία δυναμική πρακτική όπου μέσω της σύνδεσης της αναπνοής με την κίνηση και καθώς η μία asana εξελίσσει την προηγούμενη μέσα από συνεχή ροή και οργανικές μεταβάσεις, ο ασκούμενος βιώνει μια πρωτόγνωρη εμπειρία πλήρους συντονισμού με όσα συμβαίνουν σε παρόντα χρόνο.

Έτσι η πρακτική μεταμορφώνεται από ένα απλό σύνολο σωματικών ασκήσεων σε έναν κινητικό διαλογισμό όπου στόχος δεν είναι η απουσία των σκέψεων και η πλήρης παύση του νου αλλά η διαχείριση των σκέψεων και οι μικρές παύσεις ανάμεσα από κάθε νέα.
 
Η πρακτική ολοκληρώνεται με ασκήσεις αποθεραπείας και χαλάρωση – savasana για σωματική αποσυμπίεση και ενεργειακή εξισορρόπηση.

Η μέθοδος pilates είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα εκγύμνασης, το οποίο βασίζεται σε έξι βασικές αρχές: αναπνοή, συγκέντρωση, έλεγχο, ακρίβεια, κέντρο, ροή.

 
Δίνεται έμφαση στην ευθυγράμμιση της  σπονδυλικής στήλης και την  ενδυνάμωση των μυών του κορμού (κοιλιακοί-ραχιαίοι) που είναι τόσο σημαντικοί για να απαλύνουν αλλά και να προλαμβάνουν πόνους της μέσης, της πλάτης και του αυχένα.
 
Βοηθά στη σωστή στάση του σώματος, την αντοχή μέσω της σωστής αναπνοής, αυξάνει την ελαστικότητα των μυών και την κινητικότητα των αρθρώσεων, ενώ συνδέει το μυαλό με το σώμα μέσω της συγκέντρωσης. Φυσικά είναι κατάλληλη σωματική άσκηση για όλους τους ανθρώπους και όλες τις ηλικίες.
 
Καθοδηγεί η Ελπίδα Παπακαμμένου.
Η Aerial Flow ή αλλιώς εναέρια γιόγκα είναι ένα σύγχρονο είδος πρακτικής εξάσκησης που συνδυάζει την εκτέλεση των κλασσικών στάσεων (asanas) της γιόγκα με εναέριες ακροβατικές κινήσεις. Αυτό επιτυγχάνεται με τη βοήθεια ενός ειδικού ελαστικού πανιού (aerial hammock), το οποίο ο ασκούμενος αξιοποιεί για να δουλέψει την ενδυνάμωση του σώματος αλλά και την ευλυγισία του. Βασικό της χαρακτηριστικό είναι η συνεχής ροή και οι αρμονικές μεταβάσεις από την μία θέση στην άλλη, επηρεασμένη εμφανώς από το σύστημα της Vinyasa Flow. Το μάθημα της Aerial Flow διαρκεί 60 λεπτά και περιλαμβάνει, εκτός από τα παραπάνω, ακροβατικές θέσεις σε μορφή χορογραφίας και τη μοναδική εμπειρία της εναέριας χαλάρωσης (στη θέση της savasana μέσα στην αιώρα) στο τέλος της πρακτικής.
 
Η πρακτική της Aerial Flow αντενδείκνυται για άτομα με γλαύκωμα και υπέρταση καθώς και για όσα είναι πρόσφατα χειρουργημένα.
 
Η Teens Aerial Yoga είναι ένα σύστημα εκγύμνασης που συνδυάζει την άσκηση της yoga με την βοήθεια μιας αιώρας. Με αυτόν τον τρόπο προσφέρεται στο παιδί μια εμπειρία άκρως απολαυστική και ευχάριστη, όπου έχει την δυνατότητα να ασκηθεί, να παίξει, να συνεργαστεί και να επικοινωνήσει.
 
Τα οφέλη της aerial yoga για παιδιά και εφήβους:
  • Μέσα από το παιχνίδι και την αιώρηση το παιδί γυμνάζεται εντατικά, βελτιώνοντας την φυσική του κατάσταση (ευλυγισία, μυική ενδυνάμωση,ορθοσωμία κ.λ.π.).
  • Καταπολεμά το άγχος και τον φόβο, καθώς εξοικειώνεται με την αιώρα και αποκτά αυτοπεποίθηση.
  • Μέσα από την αίσθηση της ισορροπίας στην αιώρα, το παιδί μαθαίνει να συγκεντρώνεται και να ακολουθεί κανόνες, προκειμένου να φτάσει στο στόχο του.
  • Οι ανάστροφες θέσεις οξυγονώνουν τον εγκέφαλο, τρέφουν τα κύτταρα και ξεκουράζουν την καρδιά.
Στο τέλος κάθε μαθήματος και πριν τη χαλάρωση τα παιδιά δημιουργούν σε συνεργασία μια χορογραφία δική τους αξιοποιώντας όλα όσα έχουν διδαχτεί έως εκείνη τη στιγμή.
 

Στην Aerial Healing οι αιώρες χαμηλώνουν σε μικρή απόσταση από την γη και μας προσφέρουν ενα απόλυτα ασφαλές κουκούλι για εξερεύνηση σώματος, νου και ψυχής.

Μέσα από μία σειρά παθητικών θέσεων που εκτελούνται σε αργό ρυθμό, με την βοήθεια της αιώρας και άλλων ειδικών βοηθημάτων το σώμα έχει την ευκαιρία να βιώσει την αίσθηση της απόλυτης χαλάρωσης των αρθρώσεων και τον συνδέσμων με σύμμαχο την έλξη και την βαρύτητα της γης. Παρασύροντας και το νου σε ένα μοναδικό εσωτερικό ταξίδι αυτοπαρατήρησης, αναζήτησης και αποδοχής.
 
Το ασκησιολόγιο προσαρμόζεται στο επίπεδο και τις ανάγκες κάθε ασκούμενου.
 
Η πρακτική αυτή χωρίζεται ουσιαστικά σε τρία βασικά μέρη.
 
Ξεκινώντας με ένα δυναμικό ζέσταμα όλων των αρθρώσεων και των μυικών ομάδων που συμμετέχουν, προετοιμάζουμε με ασφάλεια το σώμα για να ξεπεράσουμε φόβους και να δοκιμάσουμε να εκπλήξουμε τον ίδιο μας τον εαυτό.
 
Συνεχίζουμε με την εξερεύνηση όλων των ανεστραμμένων θέσεων της yoga καθώς και όλων των στηρίξεων στα χέρια.
 
Έπειτα αξιοποιώντας την υψηλή θερμοκρασία του σώματος μέσω της έντονης κίνησης, βελτιώνουμε την ευλυγισία μας και την διατασιμότητα των μυών.
 
Η πρακτική κλείνει με αποσυμπίεση και βαθιά χαλάρωση.
Στην Prenatal ή Περιγεννητική Yoga ο ρυθμός της πρακτικής γίνεται πιο αργός κι αισθαντικός. Στόχος ειναι να συνδεθούμε με την θηλυκή μας ενέργεια και να αγκαλιάσουμε την γυναικεία μας φύση, δίνοντας χρόνο και δημιουργώντας χώρο στη νέα ζωή, μέσα από την άσκηση και την παρατήρηση του σώματος.
 
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης οι αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα είναι πολλές και γρήγορες. Εστιάζοντας σε αυτές θα οδηγηθούμε με ασφάλεια στην κατανόηση, την αποδοχή και τελικά στον σεβασμό. Κι έπειτα ο τοκετός, μια λέξη που συνήθως δημιουργεί φόβο που όμως και πάλι προέρχεται από την άγνοιά μας.
 
Πάντα με τη βοήθεια της πρακτικής θα γνωρίσουμε τη φυσική διαδικασία του σώματος κατά τη διάρκεια του τοκετού και θα δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες που θα μας ενδυναμώσουν και θα μας εμπνεύσουν να επιλέξουμε τον μοναδικό, δικό μας τρόπο με τον οποίο θα βιώσουμε τη γέννηση της ζωής.

Η Hatha Quiet Flow είναι μια πρωινή πρακτική ειδικά σχεδιασμένη για ομαλή ενεργοποίηση του σώματος και του νου.

 

Βασισμένη στα παραδοσιακά στοιχεία της Hatha Yoga και προσαρμοσμένη στις απαιτήσεις της σύγχρονης καθημερινότητας φροντίζει να “ξυπνήσει” το σώμα μέσα από ήπιες μεταβάσεις και αργό ρυθμό προσφέροντας μας την ευκαιρία της βαθιάς σύνδεσης με την δύναμή μας ώστε να διατηρήσουμε την ενέργειά μας ζωντανή για ολόκληρη την ημέρα όσο απαιτητικοί κι αν είναι οι ρυθμοί.

 

Η πρακτική ολοκληρώνεται με βαθιά χαλάρωση και απευθύνεται σε όλους ανεξαρτήτως εμπειρίας.

 
 
Η έννοια Ha αντιπροσωπεύει τον ήλιο και την αρσενική ενέργεια, ενώ η Tha τη σελήνη και αντίστοιχα τη θηλυκή ενέργεια. Η πρακτική της Hatha αποτελεί τη βάση για τα περισσότερα συστήματα της yoga που γνωρίζουμε σήμερα καθώς οι ρίζες της μας μεταφέρουν πολλά χρόνια πίσω και στα βάθη της Ινδίας. Έχει ως στόχο το πάντρεμα αλλά και την εξισορρόπηση των δύο ενεργειών, της αρσενικής που είναι θερμή, ενεργητική και συμπυκνωμένη και της θηλυκής που είναι ψυχρή, παθητική και διαχέεται και κατ΄επέκταση η μία συμπληρώνει με τρόπο ιερό την άλλη δημιουργώντας ισορροπία και στη καθημερινή μας ζωή.
 
Η Hatha Flow λοιπόν διατηρεί τις παραδόσεις της κλασικής μορφής yoga, περιλαμβάνοντας τις στάσεις του σώματος, τις τεχνικές αναπνοής και  το διαλογισμό και σε συνδυασμό με το στοιχείο της ροής έχουμε ένα φρέσκο και σύγχρονο είδος πρακτικής όπου όλα έρχονται και ισορροπούν αρμονικά μέσα μας αλλά και γύρω. Η πρακτική απευθύνεται σε όλους και ολοκληρώνεται με savasana-βαθιά χαλάρωση, για θρέψη του σώματος και γαλήνη του νου.

 

 

H Vinyasa Flow είναι μία δυναμική πρακτική όπου μέσω της σύνδεσης της αναπνοής με την κίνηση και καθώς η μία asana εξελίσσει την προηγούμενη μέσα από συνεχή ροή και οργανικές μεταβάσεις, ο ασκούμενος βιώνει μια πρωτόγνωρη εμπειρία πλήρους συντονισμού με όσα συμβαίνουν σε παρόντα χρόνο.

 
Έτσι η πρακτική μεταμορφώνεται από ένα απλό σύνολο σωματικών ασκήσεων σε έναν κινητικό διαλογισμό όπου στόχος δεν είναι η απουσία των σκέψεων και η πλήρης παύση του νου αλλά η διαχείριση των σκέψεων και οι μικρές παύσεις ανάμεσα από κάθε νέα.
 
Η πρακτική ολοκληρώνεται με ασκήσεις αποθεραπείας και χαλάρωση – savasana για σωματική αποσυμπίεση και ενεργειακή εξισορρόπηση.

Η μέθοδος pilates είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα εκγύμνασης, που βασίζεται σε έξι βασικές αρχές: 

Αναπνοή, συγκέντρωση, έλεγχο, ακρίβεια, κέντρο, ροή. Δίνεται έμφαση στην ευθυγράμμιση της  σπονδυλικής στήλης και την  ενδυνάμωση των μυών του κορμού(κοιλιακοί – ραχιαίοι) που είναι τόσο σημαντικοί για να απαλύνουν αλλά και να προλαμβάνουν πόνους της μέσης, της πλάτης και του αυχένα. Βοηθά στη σωστή στάση του σώματος, την αντοχή μέσω της σωστής αναπνοής, αυξάνει την ελαστικότητα των μυών και την κινητικότητα των αρθρώσεων, ενώ συνδέει το μυαλό με το σώμα μέσω της συγκέντρωσης. Φυσικά είναι κατάλληλη σωματική άσκηση για όλους τους ανθρώπους και όλες τις ηλικίες.
 
Καθοδηγεί η Ελπίδα Παπακαμμένου.
 
 
Η Aerial Flow ή αλλιώς εναέρια γιόγκα είναι ένα σύγχρονο είδος πρακτικής εξάσκησης που συνδυάζει την εκτέλεση των κλασσικών στάσεων (asanas) της γιόγκα με εναέριες ακροβατικές κινήσεις. Αυτό επιτυγχάνεται με τη βοήθεια ενός ειδικού ελαστικού πανιού (aerial hammock), το οποίο ο ασκούμενος αξιοποιεί για να δουλέψει την ενδυνάμωση του σώματος αλλά και την ευλυγισία του.
 
Βασικό της χαρακτηριστικό είναι η συνεχής ροή και οι αρμονικές μεταβάσεις από την μία θέση στην άλλη, επηρεασμένη εμφανώς από το σύστημα της Vinyasa Flow.
 
Το μάθημα της Aerial Flow διαρκεί 60 λεπτά και περιλαμβάνει, εκτός από τα παραπάνω, ακροβατικές θέσεις σε μορφή χορογραφίας και τη μοναδική εμπειρία της εναέριας χαλάρωσης (στη θέση της savasana μέσα στην αιώρα) στο τέλος της πρακτικής.
 
Η πρακτική της Aerial Flow αντενδείκνυται για άτομα με γλαύκωμα και υπέρταση καθώς και για όσα είναι πρόσφατα χειρουργημένα.
 
 
Η Teens Aerial Yoga είναι ένα σύστημα εκγύμνασης που συνδυάζει την άσκηση της yoga με την βοήθεια μιας αιώρας. Με αυτόν τον τρόπο προσφέρεται στο παιδί μια εμπειρία άκρως απολαυστική και ευχάριστη, όπου έχει την δυνατότητα να ασκηθεί, να παίξει, να συνεργαστεί και να επικοινωνήσει
 
Τα οφέλη της aerial yoga για παιδιά και εφήβους:
  • Μέσα από το παιχνίδι και την αιώρηση το παιδί γυμνάζεται εντατικά, βελτιώνοντας την φυσική του κατάσταση (ευλυγισία, μυική ενδυνάμωση,ορθοσωμία κ.λ.π.).
  • Καταπολεμά το  άγχος και τον φόβο, καθώς εξοικειώνεται με την αιώρα και αποκτά αυτοπεποίθηση
  • Μέσα από την αίσθηση της ισορροπίας στην αιώρα, το παιδί μαθαίνει να συγκεντρώνεται και να ακολουθεί κανόνες, προκειμένου να φτάσει στο στόχο του
  • Οι ανάστροφες θέσεις οξυγονώνουν τον εγκέφαλο, τρέφουν τα κύτταρα και ξεκουράζουν την καρδιά.
Στο τέλος κάθε μαθήματος και πριν τη χαλάρωση τα παιδιά δημιουργούν σε συνεργασία μια χορογραφία δική τους αξιοποιώντας όλα όσα έχουν διδαχτεί έως τώρα.

Στην Aerial Healing οι αιώρες χαμηλώνουν σε μικρή απόσταση από την γη και μας προσφέρουν ενα απόλυτα ασφαλές κουκούλι για εξερεύνηση σώματος, νου και ψυχής.

Μέσα από μία σειρά παθητικών θέσεων που εκτελούνται σε αργό ρυθμό, με την βοήθεια της αιώρας και άλλων ειδικών βοηθημάτων το σώμα έχει την ευκαιρία να βιώσει την αίσθηση της απόλυτης χαλάρωσης των αρθρώσεων και τον συνδέσμων με σύμμαχο την έλξη και την βαρύτητα της γης. Παρασύροντας και το νου σε ένα μοναδικό εσωτερικό ταξίδι αυτοπαρατήρησης, αναζήτηδης και αποδοχής
 
Το ασκησιολόγιο προσαρμόζεται στο επίπεδο και τις ανάγκες κάθε ασκούμενου.

Η πρακτική αυτή χωρίζεται ουσιαστικά σε τρία βασικά μέρη.

 

Ξεκινώντας με ένα δυναμικό ζέσταμα όλων των αρθρώσεων και των μυϊκών ομάδων που συμμετέχουν, προετοιμάζουμε με ασφάλεια το σώμα για να ξεπεράσουμε φόβους και να δοκιμάσουμε να εκπλήξουμε τον ίδιο μας τον εαυτό.

 

Συνεχίζουμε με την εξερεύνηση όλων των ανεστραμμένων θέσεων της yoga καθώς και όλων των στηρίξεων στα χέρια.

 

Έπειτα αξιοποιώντας την υψηλή θερμοκρασία του σώματος μέσω της έντονης κίνησης, βελτιώνουμε την ευλυγισία μας και την διατασιμότητα των μυών.

 

Η πρακτική κλείνει με αποσυμπίεση και βαθιά χαλάρωση.

 
 
Στην Prenatal ή Περιγεννητική Yoga ο ρυθμός της πρακτικής γίνεται πιο αργός κι αισθαντικός. Στόχος ειναι να συνδεθούμε με την θηλυκή μας ενέργεια και να αγκαλιάσουμε την γυναικεία μας φύση, δίνοντας χρόνο και δημιουργώντας χώρο στη νέα ζωή, μέσα από την άσκηση και την παρατήρηση του σώματος.
 
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης οι αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα είναι πολλές και γρήγορες. Εστιάζοντας σε αυτές θα οδηγηθούμε με ασφάλεια στην κατανόηση, την αποδοχή και τελικά στον σεβασμό. Κι έπειτα ο τοκετός, μια λέξη που συνήθως δημιουργεί φόβο που όμως και πάλι προέρχεται από την άγνοιά μας.
 
Πάντα με τη βοήθεια της πρακτικής θα γνωρίσουμε τη φυσική διαδικασία του σώματος κατά τη διάρκεια του τοκετού και θα δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες που θα μας ενδυναμώσουν και θα μας εμπνεύσουν να επιλέξουμε τον μοναδικό, δικό μας τρόπο με τον οποίο θα βιώσουμε τη γέννηση της ζωής.